Arnhem en omstreken

Annelies helpt mensen met schulden en hoort schokkende verhalen

Sociaal werker Annelies Nass-Bellers in De week van Gelderland.
© Omroep Gelderland
ARNHEM - De wijk Immerloo II in Arnhem staat bekend als de 'armste postcode' van Nederland. Om de armoede tegen te gaan, start de gemeente een experiment waarbij ze voor zo'n vijftig gezinnen de schulden afkoopt en ze daarnaast begeleidt op alle leefgebieden. Annelies Nass-Bellers ziet armoede met eigen ogen en maakt schrijnende dingen mee.
"De stress is ongrijpbaar. In het huis tref ik gedoe aan, rommel, veel spullen. Maar vooral mensen met stress", vertelt Annelies in De Week van Gelderland. Als sociaal werker bestaanszekerheid bij de stichting Rijnstad staat ze mensen met schulden bij en biedt ze hulp.
Door het opkopen van schulden probeert de gemeente aan te tonen dat andere problemen, zoals werkloosheid en alcoholmisbruik, makkelijker kunnen worden aangepakt. "Mensen met schulden denken vooral op korte termijn. Ze nemen gauw beslissingen waarvan wij zouden denken: is dat nu wel verstandig? Ze kiezen er bijvoorbeeld voor om geld uit te geven aan de reparatie van hun auto, maar daardoor kunnen ze niet hun zorgverzekering betalen. Ze staan niet stil bij wat de gevolgen zijn."

Luisteren is belangrijk

"Je helpt vooral door naar ze te luisteren", zegt Annelies. "Wat is je verhaal? Hoe gaat het met je? Hoe ben je gekomen waar je nu bent en wat doet dat met je? Dat is beter dan gelijk met oplossingen te komen."
Wat ze dan hoort, is soms schrikken. "Ik hoor woorden als verzuipen en stikken. Dingen die je niet wilt horen."

Opsporen

Omdat lang niet iedereen met schulden aan de bel durft te trekken, zoekt de stichting van Annelies actief naar mensen die hulp kunnen gebruiken. "Dat heet vroegsignalering. Iedere maand gaan we 185 adressen langs in Arnhem en we bellen 325 mensen op. Het is de kunst om in contact te komen."
In De Week van Gelderland gaat Annelies in gesprek met Wethouder Mark Lauriks. Ze hebben het over hoe je uit de schulden blijft, maar ook over alle negatieve reacties die het plan oproept.
Kijk dat gesprek hier terug:
Annelies helpt mensen met schulden