Arnhem en omstreken / Rijk van Nijmegen

Mei begint warm: 26 graden op komst

Een jongen smeert zich in met zonnebrand
© ANP
ARNHEM - De maand mei belooft van start te gaan met een paar warme dagen. Het kwik loopt op. Maar dat betekent dat er ook onweer op de loer ligt.
De week begint goed, zegt meteoroloog Floris Lafeber van Weerplaza. "Er is maandag veel ruimte voor de zon en het kwik ligt in de middag rond een graad of 20", voorziet hij. Later op de dag en in de nacht van maandag op dinsdag neemt de bewolking vanuit het zuiden wat verder toe en stijgt de kans op een enkele bui, maar dat stelt volgens Lafeber niet zo heel veel voor: "We kunnen echt genieten van een mooie lentedag."

Tussenjas en smeren

De maandag startte vrij fris, met om 7.00 uur nog maar zo'n 8 graden op de thermometer in grote delen van Gelderland. Het kwik loopt uiteindelijk op tot zo'n 20 graden. Het gratis kledingadvies van de weerman? "Een tussenjas is vandaag echt wel prima en in het zonnetje is het best wel lekker warm."
Hij voegt daar gelijk een weerwaarschuwing aan toe. "Wat ik vooral kan aanraden is zonnebrandcrème, want als je je vandaag langer dan een uur in de zon bevindt, kan je huid best wel rood kleuren. De zon is namelijk best wel krachtig, die schijnt vanmiddag met een UV-index 4."
"Dat betekent dat een onbeschermde huid binnen een half uur tot drie kwartier rood kan kleuren. We komen natuurlijk uit een winterperiode, dus de huid is nog niet veel gewend. Het felle zonnetje kan zeker voor verkleuring gaan zorgen."

Woensdag wordt een topdag

Volgens Lafeber is het deze maandag wel iets warmer dan gebruikelijk: "Normaliter is het een graad of 17 of 18, in deze tijd van het jaar. Met een graad of 19 zitten we daar net iets boven. Het is dus wel een stukje warmer dan voorgaande dagen."
De komende dagen loopt het kwik nog verder op: "Dinsdag en woensdag stijgt het kwik naar 22 tot 26 graden, met de hoogste waarde op woensdag. Dat wordt echt een zomerse dag, met flink wat ruimte voor de zon."
En natuurlijk krijgen we dan in Nederland ook een omslag: "Later op de dag neemt wel de kans op stevige regen-of onweersbuien toe."