Stedendriehoek

Man cel in voor poging doodslag Apenheul

Politiewagens bij de Apenheul.
© Luciano de Graaf
APELDOORN - Een 29-jarige man uit Vlissingen is maandag veroordeeld tot 24 maanden cel, waarvan acht maanden voorwaardelijk, voor poging doodslag in de Apenheul in Apeldoorn.
De man ging in augustus 2023 naar de Apenheul en bracht daarbij een groot mes mee. Hij kreeg een woordenwisseling met een andere bezoeker, haalde het mes uit zijn tas en stak meerdere keren in de richting van de ander. Dat die niet (dodelijk) gewond raakte, is alleen te danken aan het feit dat hij het mes kon ontwijken, aldus de rechtbank.
De rechtbank rekent het de man aan dat hij op de drukste dag van het jaar - met een bezoekersaantal van 8500 mensen - een groot mes meenam naar de Apenheul en dat hij het slachtoffer probeerde neer te steken.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Uit onderzoek van een psychiater blijkt dat de man tijdens de steekpartij een korte psychotische reactie had en was hij daarom verminderd toerekeningsvatbaar. Dat telt mee in de uitspraak, evenals het feit dat de man eerder in Engeland is veroordeeld tot een een celstraf van zes jaar vanwege vuurwapenbezit.
De man moet zich na zijn celstraf tijdens de proeftijd van drie jaar houden aan een meldplicht bij de reclassering en hij moet zich laten behandelen. Ook mag hij geen drugs gebruiken en moet hij zorgen voor een dagbesteding.