Sport

Trotse Sturing: 'Deze dag geeft het bestaansrecht van Vitesse aan'

Sturing was trots op wat hij zondag in GelreDome zag
© Omroep Gelderland
ARNHEM - De supporters van Vitesse schaarden zich zondag massaal achter een winnend elftal. Ze deden dat met bijna 18.000 in getal, ondanks de degradatie. Volgens clubicoon Edward Sturing betekent dat veel. "We laten op deze manier samen zien dat Vitesse moet blijven."
Aan Sturing was het niet zo te zien, maar van binnen was hij voor even gelukkig met de club waar hij al zo lang rondloopt. Fortuna Sittard werd verslagen dankzij veerkracht en passie, maar het was vooral de hartverwarmende steun die hij zag.

Grote betekenis

"Ik ben heel blij", vertelde de Eerbeker in de catacomben van GelreDome. "Je ziet het misschien niet altijd aan me, maar deze dag heeft voor mij grote betekenis. Het is absoluut fantastisch dat er zo veel mensen in het stadion zaten. Dat is het mooiste signaal dat je als supporter nu kunt geven aan de club."
Vitesse won, voor de vijfde maal dit seizoen. Die overwinning heeft geen waarde, want Vitesse is na de achttien punten aftrek van de licentiecommissie al gedegradeerd. Daar ging het dan ook niet om.
"Deze dag geeft ons bestaansrecht aan", zegt Sturing. "Als je ziet was je losmaakt vandaag, met 18.000 toeschouwers die achter de ploeg staan, dan zou het voor Arnhem en omgeving heel jammer zijn wanneer Vitesse verdwijnt."

'Vitesse gaat Europa in'

Dat verdriet verbroedert, bleek ook zondag weer in de voetbaltempel in Arnhem-Zuid, waar de degradatie massaal werd verwerkt door positiviteit uit te stralen. Ironisch zong de fanatieke aanhang zelfs dat Vitesse Europa ingaat. En ook Sturing, die uiteindelijk het tij niet kon keren en voor het eerst in zijn carrière degradeert, werd luidkeels toegezongen.

Samen de pijn dragen

"Je ziet dat je teleurstelling en pijn samen draagt. En dat je daar Vitesse ook ontzettend mee helpt. Het kan ook heel anders gaan, dat de boel ontploft er wangedrag komt. En dan beschadig je de club. Wat er nu gebeurt, zorgt voor mogelijkheden", weet Sturing.
De trainer houdt dan ook hoop dat de Arnhemse trots niet verloren gaat voor de mensen. "Deze signalen laten zien dat Vitesse voor het betaald voetbal behouden moet blijven. Wat er gebeurde is daarom heel belangrijk, want dit wordt nu door iedereen gezien."

'Ik denk dat we overeind blijven'

Het voortbestaan van Vitesse hangt nog altijd aan een zijden draadje. Die spanning blijft nog wel enkele weken aanhouden. "Ik denk dat we overeind blijven, maar ik zou ook niet iets anders mogen en willen zeggen", voegt Sturing eraan toe. "Het wordt een moeilijk karwei, dat weet ik ook wel.'
"Waar ik het op baseer is, wat ik vandaag zie met het volle stadion. Dat is ook wel een beetje Arnhems, ik had het wel een beetje verwacht."
Vitesse gaf de supporters iets terug door Fortuna Sittard te verslaan. Dat gebeurde met veel strijd en beleving en een uitstekende Paxten Aaronson, die in een aanvallende rol vanaf het middenveld tweemaal scoorde.

Iets teruggeven

Sturing: "Ik ben trots op de groep en dat heb ik ze net ook gezegd. Met wat er allemaal gebeurt bij de club, is dat knap. Het was ook een eis van me. Ik wilde dat we de supporters wat zouden laten zien. Met de drie punten konden we ze gelukkig vandaag ook iets teruggeven."