Noord-Veluwe

Onrust om opvangplekken Oekraïense vluchtelingen: ‘Geen azc!'

Inwoners van Vaassen vrezen een asielzoekerscentrum
© Omroep Gelderland
VAASSEN - Inwoners van Vaassen zijn ongerust over de mogelijke komst van 200 opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen op een voormalige camping. Dorpsbewoners vrezen de komst van een asielzoekerscentrum en plaatsten spandoeken. Burgemeester Tom Horn probeerde de boel te sussen tijdens een informatieavond.
“Op dit moment is er geen plan voor een asielzoekerscentrum”, herhaalde de burgemeester van de gemeente Epe talloze keren. Dat stemde de paar honderd aanwezige Vaassenaren niet gerust tijdens de bijeenkomst in de dorpskerk. Want wat gebeurt er na vijf jaar, als de Oekraïense vluchtelingen zijn vertrokken?
De Oekraïense vluchtelingen, voornamelijk vrouwen en kinderen, moeten worden ondergebracht in 50 nieuw te plaatsen chalets op voormalig camping ’t Hertenhof. De camping aan de Ankerweg werd vorig jaar op last van de burgemeester gesloten vanwege een (brand)gevaarlijke situatie.
Camping 't Hertenhof werd in april vorig jaar gesloten
© Omroep Gelderland
De nieuwe eigenaar heeft plannen om er woningen voor jongeren en senioren te realiseren. Maar de gemeente, die in de maag zit met de huisvesting van vluchtelingen, vroeg hem eerst Oekraïners een plek te bieden. De gemeente wil de chalets voor maximaal vijf jaar huren.
Instemmend applaus klinkt nadat een inwoonster het woord neemt: “Kunnen ze niet in kleinere groepen worden opgevangen? Dan is er veel meer draagvlak.” Burgemeester Horn zegt dat die ruimte er helaas niet is: “We hebben nog meer taakstellingen voor huisvesting.”

De gemeente Epe biedt momenteel 180 tot 190 opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen. Tot eind dit jaar kunnen er 80 tot 90 terecht in Licht en Duuster in Epe. Dan eindigt het contract met de eigenaar. Daarom moet de gemeente op zoek naar een alternatief. Landelijk worden er 90.000 Oekraïense vluchtelingen opgevangen. De verwachting is dat dit aantal nog groeit.

“Bij Licht en Duuster zijn nauwelijks klachten van overlast binnengekomen. Dat heb ik nagevraagd bij de politie”, probeert Horn de angst voor overlast weg te nemen. “De vouwen zijn overdag aan het werk en de kinderen gaan naar school.”

Dassenburcht

De sussende woorden schieten bij Vaassenaar Michel Beekhuis in het verkeerde keelgat. “Volgens mij is er veel meer bekend dan er nu is. Ze zijn niet altijd even eerlijk, heb ik het idee.” Hij doelt op een rapport dat via WhatsApp rondgaat over de aanwezigheid van een dassenburcht op het terrein. De wethouder reageert dat hij deze nog niet onder ogen heeft gekregen.
Vragen over het behoud van groen of de mogelijke aanwezigheid van een dassenburcht op het terrein kunnen door de gemeente nu nog niet worden beantwoord. “Alle onderzoeken moeten nog worden opgestart. Zodra er meer bekend is, informeren we jullie”, tempert wethouder Martijn Kerkmans.
Het terrein van ’t Hertenhof, waar momenteel 21 vervallen vakantiewoningen staan, heeft een recreatiebestemming. Voor bewoning moet een vergunning worden aangevraagd. Daarvoor moet een ruimtelijke procedure worden doorlopen.

Maximaal vijf jaar

Helemaal gerustgesteld raken de inwoners niet. Onzekerheid overheerst vooral over wat er ná die vijf jaar gebeurt. “Worden de chalets daarna weer verhuurd?”, klinkt het. “Na vijf jaar mogen de 50 units daar niet blijven staan”, reageert de wethouder. We moeten goed uitzoeken hoe we juridisch kunnen borgen dat de Oekraïense vluchtelingen niet blijven.”
“Je kunt nooit zeker weten wat er na vijf jaar gebeurt.” Die opmerking van de burgemeester leidt tot geroezemoes in de zaal. “Voor ons is het scenario dat het voor maximaal vijf jaar is. De huidige recreatiebestemming zal blijven. Maar als de ondernemer een goed plan heeft, kan dat na vijf jaar leiden tot een bestemmingsplanwijziging.”
Over een jaar kunnen de eerste Oekraïners terecht in de chalets, hoopt burgemeester Horn. “Maar dat is ook afhankelijk van de medewerking die we krijgen en hoe snel we tot een overeenkomst komen.”
De informatiebijeenkomst voor inwoners was drukbezocht
© Omroep Gelderland