Achterhoek

Mini-windmolens van kippenboer Eddy staan stil, maar hoe lang nog?

De molens van pluimveehouder Eddy uit Hengelo staan al bijna een jaar stil
© Omroep Gelderland
HENGELO - De koning te rijk is Hengelose pluimveehouder Eddy Hoftijzer begin vorig jaar; zijn twee windmolens van vijftien meter hoog staan op zijn erf. De gemeente Bronckhorst verleende hem eerder een vergunning en dus kan de kippenboer nu eindelijk stroom opwekken en zelfvoorzienend zijn. Op 31 oktober vorig jaar eist de provincie Gelderland dat de molens worden stopgezet. En tot op de dag van vandaag draaien ze nog steeds niet.
De reden is dat buurtbewoners vinden dat de effecten op de natuur onvoldoende zijn onderzocht. De provincie Gelderland oordeelde vervolgens dat de gemeente de vergunning onterecht verleende omdat het natuuronderzoek inderdaad niet volledig is. De kippenboer is het daar niet mee eens en dus was er dinsdag een hoorzitting op het provinciehuis in Arnhem. Inzet: de wieken moeten weer draaien.

Doden dieren

Volgens de provincie is het aannemelijk dat er - in de 25 jaar dat de windmolens energie gaan opwekken - vogels en vleermuizen sneuvelen door de draaiende molens. Hoftijzer liet echter zelf ook onderzoek doen. "Deze molens staan hier 31 meter van de schuur en in een agrarisch perceel. Het betekent niet dat er daardoor geen vogels in de wieken kunnen vliegen en slachtoffer kunnen worden, maar dat gebeurt dan niet opzettelijk. En dat is wat in de Wet natuurbescherming staat", zegt een door de kippenboer ingeschakelde expert.
Hoewel de molens van Hoftijzer al bijna een jaar stilstaan, draaiden ze vorig jaar wel een aantal maanden. In die tijd is er geen enkel dood dier gevonden.

'Haal rem van molens'

Boerenorganisatie LTO noemt het onbegrijpelijk dat de molens stil staan. "Deze man heeft hierop geïnvesteerd en die wil natuurlijk ook profiteren van de molens", zegt regiobestuurder Martien Nillesen. Het verhaal van Hoftijzer staat niet op zich. Voor agrariërs is het lastig om de erfmolens te plaatsen. Deels omdat er geen draagvlak is bij omwonenden, maar ook omdat een vergunning krijgen moeilijk is. "In iedere gemeente is het anders en zelfs in iedere provincie is er verschil", zegt Nillesen.
"Steeds meer boeren willen erfmolens omdat ze zelfvoorzienend willen zijn. Als een boer alleen zonnepanelen op zijn daken plaatst dan kan hij tot ongeveer 30 procent zelfvoorzienend zijn. Met windmolens daarbij kom je tot 70 of 80 procent."
LTO roept de provincie op om de rem van boerderijmolens te halen. Want dit voorbeeld staat niet op zich. "Het is heel gek dat het plaatsen van boerderijmolens zo moeilijk is. Grote windturbines hebben vaak weinig draagvlak en zonneparken zijn vaak technisch moeilijk door overbelasting op het net. De boerderijmolens ontlasten zelfs het elektriciteitsnet."

Mogen ze ooit nog aan?

Of de Hoftijzer de molens weer aan mag zetten? Dat is afwachten. De commissie Rechtsbescherming van de provincie maakt nu een advies voor Gedeputeerde Staten. Die moeten uiteindelijk een besluit nemen. Dat hele proces duurt ongeveer een week of zes.
"Ik heb er wel een goed gevoel over", zegt de pluimveehouder. "De commissie had zich goed ingelezen en kwamen met kritische vragen. Ze lijken onafhankelijk en daar ben ik blij mee. Dat we nu nog weer zes weken moeten, het zij zo."