Rivierengebied

Protest tegen komst hoge windmolens: 'Belachelijk'

Protest tegen de windturbines.
© Omroep Gelderland
ECHTELD - De windmolens die in Echteld en Lienden moeten komen, worden maximaal 262 meter hoog. Dat maakte energiebedrijf Vattenfall woensdagavond bekend op een bewonersbijeenkomst in IJzendoorn. Tijdens die bijeenkomst was er veel protest van mensen uit de buurt, maar de komst lijkt zeker. "We moeten ze ergens kwijt."
De windmolens krijgen een tiphoogte tussen de 247 en 262 meter, zo vertelde een woordvoerder van Vattenfall bij de bijeenkomst in IJzendoorn. De tiphoogte is het hoogste punt van de wiek van een werkende windmolen. Op de bijeenkomst wilde een actiegroep de windturbines nog tegenhouden, met spandoeken stonden zij voor de deur.
De vragen vanuit de stampvolle zaal in IJzendoorn waren kritisch. "Wil je zelf die windmolens op 400 meter van je huis hebben?", was er te horen.

'Belachelijk'

Omwonende Els Borst uit Echteld maakt zich al langer zorgen over de hoogte van de molens. "Belachelijk. Ze zijn veel te hoog voor een woonomgeving. Wij voelen ons door de gemeente Neder-Betuwe in ons hemd gezet."
Vattenfall maakte woensdagavond bekend met een slagschaduwsysteem te komen. Dat moet vrijwel alle slagschaduw voorkomen. De windmolens gaan dan automatisch uit als er slagschaduw op een woning plaatsvindt.

Andere mogelijkheden

Die belofte nam de zorgen niet weg. Hans Kruiper woont aan het Lingemeer. "Ik vind het gewoon geen chique verhaal. Het is een bijzondere zaak. Ik hoor alleen maar het financiële verhaal, maar er wordt geen rekening gehouden met wat de mensen straks allemaal gaan ondergaan."
Niemand wil graag een windmolen in zijn tuin, maar we moeten ze wel ergens neer zetten
Gedeputeerde Ans Mol was ook bij de bijeenkomst. Haar partij, de BBB, is kritisch op windmolens. Zeker als er veel weerstand vanuit de buurt is. "Maar we hebben ook een opgave", vindt ze. "Er zijn afspraken gemaakt en je stapt in een rijdende trein. Het moge duidelijk zijn dat wij in de toekomst wel willen kijken naar andere mogelijkheden."
Mol doelt op kernenergie. Wel wil de gedeputeerde de geluiden die ze woensdagavond hoorde meenemen in een definitieve afweging. Die moet volgend jaar worden gemaakt. "Die voor- en nadelen moet we nog afwegen."
Maar het plan helemaal afschieten? Dat ligt volgens Mol niet voor de hand. "Dan moet er uit de onderzoeken blijken dat het echt onverantwoord is. Niets is optimaal, niemand wil graag een windmolen in zijn tuin, maar we moeten ze wel ergens neer zetten."