Stedendriehoek / Liemers

Twijfel jij ook nog welk vakje jij rood kleurt deze verkiezingen?

Twijfel jij ook nog welk vakje jij rood kleurt deze verkiezingen?
UGCHELEN - Aimée vindt dat je elke keer je stem weer opnieuw moet bepalen, Hennie is er ook nog niet uit en Mattias was een trouwe ChristenUnie-stemmer, maar twijfelt nu. Weet jij nog niet bij welke partij je over een kleine drie weken een vakje rood gaat kleuren? Je bent niet de enige 'zwevende' kiezer. "Maak die verkiezingsprogramma's korter en leesbaarder."
"Ja, ik zweef", zegt de 63-jarige Hennie Michels meteen in haar keuken in Wehl. "Ik heb vorige keer op de VVD gestemd, maar er is zoveel niet goed gegaan en er zijn zoveel misstanden. Dus nu zweef ik."
"Het zou ver weg de grootste partij in de Tweede Kamer zijn als je een partij voor zwevende kiezers zou oprichten", grapt politicoloog Peter van der Heiden van de Radboud Universiteit. Hij schat dat zeventig procent van de stemgerechtigden nog niet zeker weet waar hij of zij op stemt.

Mattias twijfelt, ondanks partijlidmaatschap

Mattias Wuarbanaran (34) was honkvast. Hij stemde jarenlang op de ChristenUnie en werd ook lid van die partij. Naar eigen zeggen behoort hij tot de rechterflank van die christelijke partij. Maar nu twijfelt hij: "Ik ben denk ik iets rechtser geworden en de CU iets linkser. Dus ja, het CDA of Nieuws Sociaal Contract zijn ook interessant."
Zwevende kiezers zijn er nog niet uit.
Die stemhulpen helpen helemaal niet
Zwevende kiezer Aimée Croon

Aimée weegt elke verkiezingen weer af

In Nijmegen zit Aimée de Croon achter haar laptop de Stemwijzer in te vullen. De 26-jarige studente aan de Radboud Universiteit in Nijmegen twijfelt bij veel vragen wat ze in moet vullen. "De stellingen zijn zo ongenuanceerd en moeilijk. Dit helpt helemaal niet."
Ze vindt dat de politiek te veel op de korte termijn is gericht. "Ik vind het moeilijk om hoop te blijven houden op een betere toekomst", zegt ze. De vorige verkiezingen gaf ze haar stem aan de Partij voor de Dieren, maar elke verkiezingen maakt ze een nieuwe afweging.
Schrijf die programma's in Jip-en-Janneketaal
Zwevende kiezer Hennie Michels

Wat helpt dan wel om je stem te bepalen?

Er zijn online tal van handige stemhulpen. Je kunt daarmee aan de hand van stellingen de partij vinden die het beste bij je past. Desondanks raadt Politicoloog Peter van der Heiden af je stem te bepalen met een stemwijzer op basis van slechts een handvol vragen met een aantal antwoorden.
"Daar komt met een formule een partij uit en daar stem je dan op. Terwijl dat ook kan betekenen dat die partij voor dingen staat waar je helemaal niet voor bent", aldus Van der Heiden. "Ik zou kiezers toch aan willen raden om de verkiezingsprogramma's te lezen."
Hennie Michels heeft ook nog een goede tip: "Maak die verkiezingsprogramma's korter, leesbaarder, met Jip-en-Janneketaal, zodat ik ze ook makkelijk kan lezen."

Een stapje dichter bij je uiteindelijk stem komen? Omroep Gelderland helpt je!

  • We hebben samen met het Kieskompas gewerkt aan een kieshulp met ook Gelderse stellingen. Mag de A2 verbreed worden, ook al verdwijnt hierdoor natuur? Mag Lelystad Airport open, ondanks dat inwoners op de Veluwe geluidsoverlast ervaren? Vul hier het Kieskompas in.
  • Vanaf maandag 6 november beginnen we ook met de verkiezingsreeks 'Het Stemlokaal'. Presentatoren Annemieke Schakelaar en Rik Kapitein ontvangen daar Gelderse kandidaten die hoog op de kieslijsten staan van 12 verschillende partijen. Elke maandag, dinsdag, donderdag, zaterdag en zondag tot de verkiezingen komt er om 17.45 uur een nieuwe aflevering op TV (die elk uur wordt herhaald) en op Youtube.
  • Daarnaast ontvangt Frank van Dijk samen met sidekick Gerwin Peelen tijdens Goedemorgen Gelderland van maandag t/m vrijdag de Gelderse topkandidaten een uur lang op radio, tussen 08.00 en 09.00 uur.
  • Op ons verkiezingsplatform GLD Stemt vind je alle relevante informatie over de verkiezingen vanuit Gelders perspectief. Wie zijn de Gelderse kandidaat-Kamerleden, wat drijft ze en waar staan de partijen in de belangrijkste vraagstukken voor Gelderland?