Arnhem en omstreken / Noord-Veluwe

Geen windmolens maar kerncentrales? Goed idee, vindt BBB

Henk Vermeer is de nummer vier op de lijst van de BBB.
© Omroep Gelderland/beeldbewerking
ARNHEM - Geen windmolen maar een kernreactor in je dorp? Als het aan de Boer Burger Beweging ligt verrijzen er namelijk meerdere kerncentrales in onze provincie. Dat zegt de nummer vier van de BBB, Henk Vermeer, in de eerste aflevering van Het Stemlokaal bij Omroep Gelderland.
"Wij willen niet volle bak inzetten op zonne- en windenergie. We kijken naar een mix, waarbij we heel erg voor de inzet van kernenergie zijn." Harderwijker Vermeer is duidelijk. "Wij denken dat 60 procent gedekt kan worden door kernenergie." Het overige deel moet met windmolens of zonnepanelen behaald worden. "Maar dan vooral op daken, niet in de vorm van zonneparken."

Kleine kernreactoren

Vermeer denkt dat we in Nederland geen andere optie hebben. "We hebben een gebrek aan ruimte. Een kerncentrale kan op 1 hectare. Als je daar een heel zonnepark voor neer wil zetten ben je tot 4000 hectare kwijt." Of die berekening ook op gaat voor de kleinere kernreactoren waar de BBB werk van wil maken, kan hij niet zeggen. Ter vergelijking: het terrein van de enige Nederlandse werkende kerncentrale op dit moment, in Borssele (Zeeland), is 48 hectare groot.
Dat er nog weinig ervaring is met de kleinere kernreactoren ziet Vermeer niet als een obstakel. "Die kunnen in vier tot zeven jaar gebouwd worden. Het zijn kant-en-klare modules." Hoeveel er daarvan precies in Gelderland moeten komen, weet de 57-jarige campagneleider van de BBB niet. Meerdere? "Waarschijnlijk wel."
Heel veel mensen vinden het in eerste instantie eng, dat vond ik zelf ook
Dat niet iedereen direct op een kernreactor in zijn omgeving zit te wachten, snapt hij wel. "Heel veel mensen vinden dat in eerste instantie eng. Dat vond ik zelf ook. We zijn in Borssele op bezoek geweest en het grootste probleem dat ze daar in 60 jaar hebben gehad is een activist van Greenpeace op het dak."
En toch, ga het bewoners maar eens vertellen dat er uitgerekend bij hen zo'n kleine kernreactor komt. "Als we die mensen nu eens meenemen naar Borssele en het zelf laten zien. Dat ze zien hoe het afval ligt opgeslagen en dat de straling daarvan nog lager is dan buiten het gebouw. Dan denk ik dat mensen die twijfel wel laten varen."
Bekijk hieronder de uitzending van Het Stemlokaal met Henk Vermeer van de BBB:
Henk Vermeer van de BBB te gast in Het Stemlokaal van Omroep Gelderland

Tweede Kamerverkiezingen bij Omroep Gelderland
We helpen je met ons verkiezingsplatform GLD Stemt bij het maken van je keuze. Hier vind je alle relevante info over de verkiezingen vanuit Gelders perspectief. Wie zijn de Gelderse kandidaat-Kamerleden, wat drijft ze en waar staan de partijen in de belangrijkste vraagstukken voor Gelderland?

Vanaf maandag 6 november beginnen we met de verkiezingsreeks 'Het Stemlokaal'. Presentatoren Annemieke Schakelaar en Rik Kapitein ontvangen daar de hoogste Gelderse kandidaten van twaalf verschillende partijen. Elke maandag, dinsdag, donderdag, zaterdag en zondag tot de verkiezingen komt er om 17.45 uur een nieuwe aflevering op TV en op YouTube.

Daarnaast ontvangt Frank van Dijk samen met sidekick Gerwin Peelen tijdens Goedemorgen Gelderland van maandag t/m vrijdag de Gelderse topkandidaten een uur lang op Radio Gelderland, tussen 08.00 en 09.00 uur.