Gelderland

'Pas op de plaats' voor nieuwe windmolens in Gelderland

Windmolens langs de A15
© Omroep Gelderland
ARNHEM - Plannen voor nieuwe windmolens staan bij de provincie Gelderland vooralsnog in de ijskast. Een meerderheid van de Gelderse politiek wil eerst helder hebben hoe groot de problemen met het stroomnet zijn.
De beheerders van het stroomnetwerk trokken onlangs aan de bel: zonder extra maatregelen zit het stroomnet over twee jaar vol. De BBB, VVD, SGP en JA21 dienden woensdag een voorstel in om voorlopig pas op de plaats te maken met nieuwe plannen voor windmolens en zonneparken. Het gaat om nieuwe initiatieven en niet om projecten die al in behandeling zijn zoals Horst-Telgt en Echteld-Lienden.
Het idee van het voorstel: eerst moeten we duidelijk hebben hoe het met het stroomnet verder moet. “Dat inzicht moeten we eerst hebben voordat we besluiten nemen over nieuwe windmolens”, vindt BBB’er Erik Neuteboom.
Het is maar de vraag of de provincie aanvragen voor windmolens kan weigeren als een initiatiefnemer aan alle voorwaarden voldoet.

Vijf maanden de tijd

Het Gelders college krijgt vijf maanden de tijd om uit te zoeken hoe het dan wel verder moet. Oppositiepartijen PvdA, D66, GroenLinks en Volt vinden dat het voorstel alleen maar vertragend werkt om de klimaatdoelen te halen. "Als we blijven doorgaan met oogkleppen op en door niks te doen, dan komen we er gewoon niet", reageerde Stan Hellegers van D66.

'Te complex om nu te reageren'

Uiteindelijk stemde een meerderheid toch met het voorstel in. Een antwoord van het provinciebestuur laat echter op zich wachten. Volgens het college is het onderwerp te complex en juridisch te ingewikkeld om meteen met een reactie te komen.