Gelderland

In groot deel Gelderse gemeenten is de kiesdrempel te letterlijk

Kiezers met een lichamelijke beperking in het stemhokje.
© ANP
In negentien Gelderse gemeenten zijn niet alle stembureaus toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking. Dat blijkt uit een analyse door Omroep Gelderland van gegevens die verzameld zijn door de Open State Foundation.
De gemeente Oldebroek heeft zijn zaken het slechtst op orde. Daar zijn maar twee op de drie stembureaus (67 procent) bereikbaar voor mensen in een rolstoel. Ook Tiel scoort met 71 procent ondermaats. Een woordvoerder van de gemeente Tiel laat weten dat ze zich maximaal ingespannen hebben om panden te vinden die toegankelijk zijn, maar dat de gemeente de eigenaren van die locaties niet kan verplichten om aan de toegankelijkheidscriteria te voldoen. Andere Gelderse gemeenten waar minder dan 80 procent van de stembureaus toegankelijk is, zijn Winterswijk, Duiven en Neder-Betuwe.

Sinds 2016 geldt in Nederland het VN-verdrag Handicap die als doel heeft om de positie voor mensen met een beperking te verbeteren. Op 1 januari 2019 is daarom in de kieswet vastgelegd dat alle stemlokalen toegankelijk moeten zijn voor mensen met een lichamelijke beperking. Gemeenten waar dat niet zo is moeten uitleggen hoe dat komt.

In 32 Gelderse gemeenten zijn wel alle stembureaus toegankelijk. Een van die gemeenten is Berg en Dal. Dat hebben ze daar voor elkaar gekregen door speciaal voor de verkiezingen aanpassingen aan een aantal panden te doen. Bijvoorbeeld door het plaatsen van een drempelhulp. Toch ziet ook gemeente Berg en Dal nog wel ruimte voor verbetering. Zo hebben daar bijvoorbeeld niet alle stembureaus een invalidentoilet of voorzieningen voor mensen met een visuele beperking.
Op onderstaande kaart kun je zien hoeveel stembureaus in jouw gemeente toegankelijk zijn voor kiezers met een lichamelijke beperking. Welk stemlokaal voor jou het dichtst bij is, zie je eenvoudig op waarismijnstemlokaal.nl