Gelderse Vallei / Noord-Veluwe

Beppie helpt mensen met een verstandelijke beperking met stemmen

Beppie helpt mensen met een verstandelijke beperking bij het stemmen.
Beppie helpt mensen met een verstandelijke beperking bij het stemmen. © Omroep Gelderland
NIJKERK - Mag ik eigenlijk zelf bepalen op wie ik stem, wanneer is het rustig in het stemlokaal en wat neem ik allemaal mee? De antwoorden op deze vragen zijn verre van vanzelfsprekend voor mensen met een verstandelijke beperking. Veel van hen blijven dan maar thuis tijdens de verkiezingen. Maar gelukkig is daar Beppie, zij zit deze dagen bij de telefoon om juist die mensen te helpen.
De verkiezingstelefoon. Het is een initiatief van meerdere zorg- en belangenorganisaties. Gerund door mensen die zelf een verstandelijke achterstand hebben, zoals Beppie. Zij en andere ervaringsdeskundigen hebben een speciale training gevolgd om lotgenoten te kunnen helpen in hun stemgang. En dat is meer dan nodig, weet Beppie.
"Ik kan me heel goed voorstellen als je woensdag bij het stembureau staat dat je het even helemaal niet meer weet. Nou ik zou zeggen bel ons. Wij helpen je er doorheen."
Kijk hier hoe Beppie mensen helpt:
Beppie beantwoordt vragen maar geeft geen stemadvies
Moet je VVD stemmen als je ouders dat ook doen, of mag je dan ook een andere partij aankruisen? Het zijn basale vragen, die echt een antwoord nodig hebben, merken ze bij de verkiezingstelefoon. Zorgorganisaties als Philadelphia en ’s Heeren Loo doen hier in mee. Ze hopen dat meer mensen met een verstandelijke beperking goed geïnformeerd kunnen gaan stemmen. Bellers krijgen geen stemadvies, maar de ervaringsdeskundigen kunnen wel helpen om partijpunten in begrijpelijke taal uit te leggen.

Geen beïnvloeding van kiezers via de verkiezingstelefoon

"Wij gaan geen mening bepalen voor degene die ons belt. Wat we wel doen is vragen: Kennen jullie Steffie? Daar is een stemwijzer die je in kunt vullen en die is ook in begrijpelijke taal geschreven."
De telefoon is dagelijks nog tot en met woensdag te bereiken, tussen 10.00 en 15.00 uur. Bellen kan dan met 06-25679545. Een voicemail achterlaten of appen en sms’en met het nummer mag ook.