Arnhem en omstreken

Marcouch begrijpt zorgen en schrik inwoners na winst Wilders

Ahmed Marcouch en Geert Wilders.
Ahmed Marcouch en Geert Wilders. © bewerking Omroep Gelderland
ARNHEM - Als er in de samenleving zorgen zijn na de verkiezingsoverwinning van Geert Wilders, dan begrijpt burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem dat. Wilders demonstreerde in 2017 tegen de benoeming van Marcouch als burgervader. Marcouch' jongste zoon zit volgens zijn vader op dit moment vol vragen.
"Piekerend belde hij mij met de vraag of de PVV de verkiezingen heeft gewonnen: wil die ons het land uit hebben? Ai, mijn hart breekt", zo valt te lezen op het sociale medium. Toch kan de Arnhemse burgemeester zijn zoon én zijn inwoners geruststellen.
"Nederland heeft gestemd", constateert Marcouch bij Omroep Gelderland. "Zo werkt dat in een democratie." Uiteindelijk heeft de Tweede Kamer wel een verantwoordelijkheid dat het land goed wordt bestuurd, weet de burgervader. "De zorg moet toegankelijk zijn, er moeten huizen worden gebouwd en we hebben een klimaatcrisis."

'Vertrouwen in democratische rechtstaat'

Dat er ook teleurstelling is over de uitslag, dat kan Marcouch zich voorstellen. "Maar ik heb alle vertrouwen in onze democratische rechtstaat en rechtsorde. Dat uiteindelijk, wie er dan ook aan de macht is, diegene zich te houden heeft aan de Grondwet en wetten die voor ons allemaal gelden."
Marcouch begrijpt de zorgen waarover hij spreekt met zijn inwoners. "Ik snap dat mensen schrikken dat een partij die vindt dat moskeeën moeten sluiten en dat korans moeten worden verboden nu zo groot is. Die vindt dat iemand hier niet zou mogen zijn omdat je Marokkaans of moslim bent. Dat de gelijkwaardigheid en gelijkheid van alle inwoners blijkbaar niet geldt voor sommigen. Dat de vrijheid van godsdienst niet voor hen zou gelden."

'Burgemeester van Rabat'

En ook dat mensen zoals hij dit werk niet zouden mogen doen, weet Marcouch. Het was namelijk onder meer Geert Wilders zelf die in 2017 bij het Arnhemse stadhuis stond te demonstreren tegen de benoeming van de Marokkaans-Nederlandse burgemeester. Volgens Wilders kon Marcouch beter 'burgemeester van Rabat' worden.
Uiteindelijk gaat het erom dat een partij niet te bepalen heeft wat je in dit land wel of niet doet. Daar zijn regels en wetten voor.
burgemeester Ahmed Marcouch
Maar dat soort zaken zouden tot het verleden behoren, hoort Marcouch de PVV nu zeggen. "Uiteindelijk gaat het erom dat een partij niet te bepalen heeft wat je in dit land wel of niet doet. Daar zijn regels en wetten voor."
Wel is het belangrijk om polarisatie in de samenleving te voorkomen, ziet Marcouch. "Dat we elkaar niet aanvallen en de lelijkheid in de omgang voorkomen. Want politiek kan ook op een hele negatieve manier invloed hebben op hoe mensen in onze buurten met elkaar omgaan."

'Die belofte moet worden waargemaakt'

De oproep van Marcouch is dan ook om daar verantwoordelijk mee om te gaan. "En ervoor te zorgen dat onze democratische instituties voor iedereen werken. Voor alle Nederlanders, ongeacht waar ze vandaan komen. Die belofte en verantwoordelijkheid moet worden waargemaakt. Daar zullen we degenen die gekozen zijn ook aan houden. Zeker onze aankomende regering."