Stedendriehoek

Warmtepompen staan uit omdat het stroomnet te vol zit

Een installateur controleert een warmtepomp
© ANP archief
APELDOORN - In een appartementencomplex in Apeldoorn zijn 124 gloednieuwe warmtepompen geplaatst, maar de bewoners hebben er niets aan. Doordat het stroomnet vol is, moeten de apparaten uit blijven staan.
Vanaf 2026 mogen er geen nieuwe cv-ketels meer worden geplaatst. Dat betekent dat mensen vanaf dan over moeten op het alternatief: een warmtepomp. Maar dat gaat een groot probleem worden, denkt Rob van Beek van De Goede Woning in Apeldoorn.
"U ziet het, ze staan niet aan", zegt hij, terwijl hij door het pand aan de Laan van Orden wandelt. Om te verduurzamen plaatste zijn woningcorporatie recent al warmtepompen in de ruim honderd woningen.
Dat ze niet aan staan, komt doordat er geen plek is op het net. "Als we die warmtepompen aansluiten, lopen we de kans dat de hele wijk Orden zonder elektriciteit komt te zitten", zegt Van Beek.

Toch maar op gas

"Voor de bewoners is het erg vervelend. Ze hebben niet alleen een niet-werkende warmtepomp in hun berging staan, ook betekent het dat de woningen volgend jaar op een oude gasketel verwarmd moeten worden."
Samen met de gemeente en netbeheerder Liander wil Van Beek naar oplossingen kijken, zegt hij. "We willen niet de hele wijk platleggen. Maar het tekent wel de urgentie van versterking van het lokale net. We moeten van het gas af, het kan niet zo zijn dat capaciteitsproblemen dat in de weg gaan zitten."

Extra transformatorhuisjes

Netbeheerder Liander laat het volgende weten: "Om het verduurzamen van de ruim honderd ouderenwoningen van de Goede Woning mogelijk te maken, moeten wij een extra elektriciteitshuisje plaatsen zodat er voldoende capaciteit is op het elektriciteitsnet voor de nieuwe warmtepompen in de woningen aan de Laan van Orden. We verwachten dit te kunnen realiseren in het eerste kwartaal van 2025. Dit is later dan wij zouden willen."
Overigens is dit niet alleen het probleem van één complex, zegt Van Beek. "In heel Apeldoorn moeten er waarschijnlijk een paar honderd extra transformatorhuisjes komen. En we hebben als coöperatie zelf een aantal daken met zonnepanelen die niet aangesloten kunnen worden."

Personele uitdaging

"We voeren constructieve gesprekken met de gemeente en de woningcorporaties over de uitdagingen die er liggen in Apeldoorn", zegt Liander. "We zien door het hele land heen dat woningen massaal worden verduurzaamd en dat is een positieve ontwikkeling. Maar het vraagt ook veel meer capaciteit."
"Het realiseren van projecten als deze in Apeldoorn heeft onze prioriteit. We willen sneller, maar hebben onder andere ook te maken met een tekort aan materiaal en technisch personeel. De komende vier jaar hebben we bij Liander al 2500 mensen nodig om de energietransitie mogelijk te maken. In de energiesector zijn de komende vier jaar ten minste 13.000 extra technici nodig."