Arnhem en omstreken

'Stop met oppompen miljoenen liters water', zeggen actiegroepen tegen papierfabriek

Jeroen Langeveld van Extinction Rebellion.
© Omroep Gelderland
RENKUM - De papierfabriek Parenco uit Renkum moet stoppen met het oppompen van miljoenen liters drinkwater om papier te blijven vervaardigen. Dat willen activisten van Extinction Rebellion. Woensdag hebben zij samen met de Arnhemse Bomenbond een petitie ingediend bij de provincie Gelderland.
"Parenco haalt zijn water op een diepte van 100 meter", zegt Jeroen Langeveld namens Extinction Rebellion. "Het gaat om 5 miljard kuub water per jaar, dat is echt enorm veel. Het gaat om 170 liter per seconde, je kunt je bijna niet voorstellen hoeveel dat is."
"Het grote probleem is dat Parenco hiermee water onttrekt aan de Veluwe, hier vlakbij. Het natuurgebied Renkums Beekdal verdroogt helemaal en daar hebben de bomen last van, net als de natuur. Het veroorzaakt veel schade. We vinden dat de provincie echt paal en perk moet stellen aan het onttrekken van grondwater", aldus Langeveld.

Van grondwater naar rivierwater

Extinction Rebellion werkt samen met de Arnhemse Bomenbond in een poging Parenco ertoe te bewegen te stoppen met dat oppompen. De twee zouden graag zien dat de Renkumse papierfabriek overschakelt van grondwater naar water uit de Rijn om zijn processen mee te doorlopen.
Ruben van Haren zegt in een schriftelijke reactie namens Parenco dat rivierwater minder geschikt is: het schommelt in onder andere zoutgehalte en temperatuur en zorgt daardoor niet voor wit grafisch papier. Maar dat betekent voor het bedrijf niet dat de discussie meteen ten einde is.
Parenco kan ervoor kiezen de beste te zijn, de schoonste en de meest geavanceerde: het is een kwestie van willen
Jeroen Langeveld, Extinction Rebellion
"We maken ook bruin verpakkingspapier, daarvoor kunnen we wel rivierwater gebruiken. En dat is ook ons plan: we willen volledig over op verpakkingspapier en stoppen met grafisch papier. Dat is een traject van meerdere fases", benadrukt Van Haren.
In die fases is onder meer een aangepaste vergunning nodig van de provincie Gelderland. Die heeft Parenco recent aangevraagd, maar het kan wel tot anderhalf jaar duren voor de vergunning ook daadwerkelijk is afgegeven. Daarna kan het nog eens twee jaar kosten om het productieproces van papier zodanig aan te passen, dat er behalve bronwater ook rivierwater uit de Rijn kan worden gebruikt.
Langeveld van Extinction Rebellion zegt dat het wat makkelijk is dat Parenco naar de provincie wijst. "Parenco heeft hierin ook zijn huiswerk moeten doen. De eerste milieueffectrapportage die ze indienden is afgekeurd, daar hadden ze beter hun huiswerk moeten doen. En ze moeten zorgen dat de centen klaarliggen. Bij hun moederbedrijf Smurfit Kappa, dat per jaar 1,2 miljard euro winst maakt, moeten ze het geld reserveren en een plan klaarleggen. Dan kunnen ze het zo doen. Het is een kwestie van willen. Parenco kan ervoor kiezen de beste te zijn, de schoonste en de meest geavanceerde."

Goed contact

Van Haren zegt dat de papierfabriek er met een waterbesparingsplan sinds 2017 al in is geslaagd 1 miljard liter water te besparen en dat Parenco graag verder wil verduurzamen. "Niemand hoeft ons te overtuigen dat dat belangrijk is voor de natuur. Een paar maanden geleden is Extinction Rebellion hier ook geweest en hebben we onze plannen ook aan hen voorgelegd. Ik denk dat zij die plannen goed vonden. We hebben in ieder geval goed contact met hen."
Kijk naar een reportage:
Petitie tegen grondwatergebruik Parenco