Stedendriehoek

Wespenconsulenten gezocht voor een beter imago van de wesp

De Wespensichting zoekt consulenten
© Omroep Gelderland / Eric Mahieu
APELDOORN - Wespen. We zwaaien druk met de armen, vangen ze in een fles, of spuiten met gif. Vaak doen we er alles aan om die geel-zwarte insecten te verjagen. Dat moet anders, vindt de Wespenstichting, die zich voorbereidt op dit uitgeroepen ‘Jaar van de Wesp’. De stichting is dringend op zoek naar wespenconsulenten, in strijd tegen het agressieve imago van de wesp.
Er zijn meer dan vijfduizend wespensoorten in Nederland. Maar wist je dat maar twee daarvan overlast veroorzaken? Dat zijn zogenoemde ‘limonadewespen’ die in de zomermaanden op zoek gaan naar zoetigheid.
“Dus als je een wesp ziet, wil dat niet zeggen dat die voor overlast zorgt. De Wespenstichting wil daarom wespenconsulenten inzetten”, zegt woordvoerder Nathan Veenstra, zelf wespenconsulent in Apeldoorn. “Als mensen dénken een probleem met wespen te hebben, kunnen die de situatie beoordelen en een advies uitbrengen. Problemen oplossen doen we het liefste zonder gif.”

Geen gif

Veenstra vecht al langer tegen het gebruik van gif bij wespenoverlast. Dat wordt volgens hem duizenden tot tienduizenden keren per jaar door bestrijders gebruikt, en zou desastreuse gevolgen hebben. Binnenkort gaat hij om de tafel bij afvalverwerker Circulus, die in zijn woonplaats Apeldoorn namens de gemeente wespennesten (ook met gif) bestrijdt.
Zijn boodschap: Het verwijderen van wespennesten is vaak helemaal niet nodig. In zijn meest ideale situatie zou er eerst een wespenconsulent worden ingeschakeld. “Waar zit een nest, en welk gevaar voor overlast is er? Welke maatregelen moeten er worden genomen? Daar kan advies over worden uitgebracht.”
Bekijk hier de reportage:
Niet bang van wespen? Word wespenconsulent!

Nuttige beestjes

Hoewel er geen zorgen zijn over het voortbestaan van de wesp, is het agressieve imago van het vliesvleugelig insect wel een probleem. Want wespen zijn eigenlijk hele nuttige beestjes. “Wespen zijn bestuivers. Net als bijen, maar ze bestuiven andere bloemen en planten. Daardoor zijn ze een onmisbare schakel in ons ecosysteem.”
Wie wespen verjaagt moet zich ook realiseren dat daar andere beesten voor kunnen terugkomen. “Wespen zorgen dat we geen plagen hebben van vliegen, dazen en muggen. Die voeren jaarlijks kilo’s aan insecten aan hun larven.”

Cursus wespenconsulent

Om die bewustwording te creëren zijn er tientallen extra wespenconsulenten nodig. “Gelderland heeft er nu negen. Het liefste hebben we minimaal één consulent per gemeente. Vele handen maken licht werk.” Het betreft een vrijwillige functie.
Kennis van wespen is niet nodig. Daarvoor geeft Veenstra een ‘basiscursus wespenconsulent’ op 6 april in Apeldoorn. “Een goede wespenconsulent is betrokken bij de natuur, en zet zich graag in voor een stukje duurzaamheid.”
Leeftijd speelt geen rol, zo blijkt. Zelfs Veenstra’s zoon van dertien heeft zijn certificaat al op zak. “Met zijn ongebreidelde interesse in natuur en dieren, wordt hij volgens mij één van de beste wespenconsulenten die er is.”
Sietze Veenstra is de jongste wespenconsulent van Nederland
© Omroep Gelderland