Arnhem en omstreken

Saharazand op komst: dit moet je wél en niet doen

Zand vanuit de Sahara komt onze kant op.
© Unsplash
ARNHEM - Naast temperaturen van 22 tot lokaal zelfs 25 graden en een stevige wind vanuit het Zuidwesten, hebben we zaterdag ook met iets anders te maken. "Er is morgen ook wat Saharastof aanwezig, waardoor de lucht niet overal mooi blauw is", vertelt weerman Floris Lafeber van Weerplaza. En er is meer om rekening mee te houden.
Zonnepanelenbezitters zullen wellicht juichen nu de temperatuur dit weekend stijgt en de zon zaterdag regelmatig te zien is, maar Saharastof kan het rendement verminderen.
Verwarmingsexpert Feenstra - met vestigingen in Apeldoorn, Duiven en Tiel - gaat uit van een rendementsverlies van 2 à 3 procent op jaarbasis, wanneer de zonnepanelen vies zijn en niet worden schoongemaakt. Feenstra adviseert zelf schoonmaken boven het inhuren van een schoonmaakbedrijf, vanwege de kosten.

Schoonmaken zonnepanelen

Voor het schoonmaken adviseert Wattschoon Wentinck in Bemmel osmosewater zonder kalk, want dat droogt streeploos op. Drinkwater wordt afgeraden. Voorzichtig schoonmaken en een zachte doek is essentieel, terwijl schuursponsjes en hogedrukspuiten schade kunnen veroorzaken. Schoonmaken wordt geadviseerd vóór april en bij voorkeur in de ochtend of avond om vlekken of schade door hitte te voorkomen.
Alleen met nieuwe panelen moet je uitkijken. Volgens de deskundigen van Dijkman zonne-energie moeten die de eerste drie jaar niet schoongemaakt worden om de beschermende coating te behouden.

Auto wassen

Door het Saharazand kan de auto erg vies worden. Logisch dat je het er zo snel mogelijk van af wil halen. Toch is het oppassen. Volgens Autoweek heeft Saharazand de eigenschap dat het 'erg fijn is en scherp', waardoor je krassen in je lak kunt veroorzaken.
Daarnaast is het oppassen met het aanzetten van de ruitenwisser. "De verleiding is dan groot om het met de ruitensproeier en de ruitenwisser weg te halen. Het is toch beter een andere strategie te kiezen. Neem thuis een plantenspuit en spoel het zand daarmee en met een microvezel doek of handschoen van de voorruit af. Doe je het toch met de ruitenwisser, dan kan het scherpe zand zorgen voor fijne krassen op de voorruit", aldus de experts van het autoblad.

Mooie plaatjes

Eén voordeel van de Saharastof: het levert meestal mooie plaatjes op. "Vooral de combinatie met de hoge wolkenvelden en ook de Saharastof in de atmosfeer, levert echt een spectaculaire zonsondergang op. Met die mooie rode kleuren aan het einde van de dag", aldus weerman Lafeber.