Arnhem en omstreken

Museum eert bekende kunstenaar met tentoonstelling: 'Aardig dat ze dit doen'

Klaas Gubbels uit Arnhem bekijkt alvast zijn tentoonstelling.
© RTV Connect
ARNHEM - Hij staat het meest bekend om zijn koffiepotten: Klaas Gubbels. De kunstenaar is dit jaar 90 geworden en dat viert Museum Arnhem met een tentoonstelling. 'Lang leve de kunst', zoals de expositie wordt genoemd, is een eerbetoon aan hem en biedt een selectie aan kunstwerken door de jaren heen. "Ik zeik net zo lang tot een schilderij af is."
"Ik denk dat dit de vierde of vijfde expositie van mij is in dit museum", reageert Gubbels tegen mediapartner RTV Connect. "Ik woon in Arnhem en vind het heel aardig dat ze dit doen. Ik ben er blij mee."
Conservator Emma Buijs heeft alle werken uitgezocht. "Dat was een behoorlijke opgave. Gubbels heeft inmiddels al meer dan 800 tentoonstellingen gehad in zijn leven, dus zie daar maar eens een vervolg op te brengen. Hij heeft ook een gigantisch oeuvre", vertelt Buijs .

'Lullig naaktportret'

De Arnhemse kunstenaar mocht alvast een kijkje nemen tijdens de voorbereidingen van de expositie. Hij blikte terug op al die jaren schilderen. Over één van zijn schilderijen reageert hij verbaasd: "Wat zie ik hier? Heb ik daar zes jaar over gedaan?", vraagt Gubbels zich af. "Ja, zo werk ik. Ik zit net zo lang te zeiken totdat het klaar is."
En: "Ik heb nog nooit zo’n lullig naaktportret gemaakt", zegt hij wijzend naar een schilderij met een groot rood figuur. “Achteraf ben ik er blij mee.”

'Ik ben altijd een beetje onvolwassen'

De kunstenaar heeft niet per se een tip voor toekomstige kunstenaars. Wel zegt hij: "Ik bof dat ik zo gepassioneerd ben. Ik ben altijd een beetje onvolwassen. Ik hoop dat als ik volgend jaar 91 word dat ik dat nog steeds ben."
Iemand die Gubbels altijd heeft ondersteund bij het maken van kunstwerken is zijn vrouw. "Mijn vrouw was een topper op de academie. Maar toen we gingen trouwen, stopte ze onmiddellijk met haar werk. Ze heeft zich volledig voor mij ingezet. Ze is blij als ik 's morgens naar het atelier ga. Ze doet alles waar ze mee kan helpen met mijn werk", zegt de Arnhemse kunstenaar. De tentoonstelling is nu te zien in Museum Arnhem van zondag 28 april tot en met zondag 18 augustus 2024.
Bekijk hier de reportage die RTV Connect heeft gemaakt: