Stedendriehoek

Zevende autobrand in één maand, maar buurtbewoners maken zich geen zorgen

Buurtbewoner John Herbrink maakt zich nog geen zorgen na zoveelste autobrand in Apeldoorn.
© Omroep Gelderland
APELDOORN - Op de avond van Koningsdag heeft een auto op een parkeerplaats bij de Linie in Apeldoorn in brand gestaan. Dat is ten minste de zevende van deze maand in Apeldoorn-Oost. Vooralsnog maakt buurtbewoner John Herbrink zich geen zorgen: "Het was wel even schrikken want het is al wel de zevende auto die in brand heeft gestaan. Dat is natuurlijk geen fijn idee, maar ik maak me niet direct zorgen."
Vrijwillige brandweerman Lars reed toevallig over de Linie toen zaterdagavond zijn pieper ging: "Links van ons zagen we vlammen en rook. We zijn uitgestapt en hebben bij wat mensen aangebeld om water te vragen. Zo konden we iets doen om de schade te beperken. Het was nog een beginnend brandje."
Toen er een aantal emmers water over de auto waren gegooid en de auto was geblust, zagen ze de aanmaakblokjes. "Zo kwamen we erachter dat de brand was aangestoken" zegt Lars. Er zitten meerdere barsten in de voorruit en het rubber van het linker voorwiel is deels weggesmolten, maar de witte Audi is vooralsnog niet weggehaald.

'Even schrikken'

Door het snelle handelen is de auto niet total loss, zegt Lars. "Maar rijden doet hij niet op dit moment denk ik." De eigenaar is voor velen onbekend, zowel brandweerman Lars als de overbuurman weten niet wie de eigenaar is.
"De auto staat er al een dag of zeven. Misschien is de eigenaar op vakantie", zegt buurtbewoner John Herbrink. Hij zat op de bank tv te kijken toen hij de brandweer hoorde aankomen. "De brandweer heeft bij aankomst nog wat nabluswerk gedaan. Toen ik naar buiten kwam, was het vuur al bijna uit. Het was wel even schrikken want mijn auto stond ernaast. Maar de brand was zo klein, dat er gelukkig met mijn auto niks is gebeurd."
Auto zelf blussen

Zevende autobrand deze maand

Als vrijwilliger bij de brandweer merkt Lars op dat er wel vaker een autobrand in de buurt is, maar hij weet niet of die ook allemaal aangestoken zijn. Zo gingen er al tenminste zeven auto's in vlammen op afgelopen maand, aan de Edelenveld, Koningstraat, Koperslagersdonk en de Violieren.
In de maand april stonden in Apeldoorn al ten minste zeven auto's in de fik.
© Omroep Gelderland
De politie zegt dat ze bij de meeste gevallen denken aan brandstichting, maar nog niet te weten of er een connectie is tussen de autobranden. De meeste auto's brandden helemaal uit, een enkele werd vroegtijdig geblust.
De politie heeft een buurtonderzoek gedaan na de laatste autobrand op Koningsdag. Daarbij vroegen ze onder andere buurtbewoners naar camerabeelden van bijvoorbeeld slimme deurbellen. Dat heeft ze niet veel verder gebracht aangezien geen enkele buurtbewoner zo'n deurbel had.