Noord-Veluwe / Rivierengebied

Laatste wensenvervuller verder als WensAmbulance Gelderland

De mascotte van de wensambulance, in oude en nieuwe kleding.
© Omroep Gelderland
ELBURG - Vele laatste wensen van mensen die niet lang meer te leven hebben, zijn de afgelopen tien jaar vervuld. En dat blijft de Veluwse Wens Ambulance ook doen, maar onder een andere naam.
De vrijwilligersorganisatie heet sinds kort WensAmbulance Gelderland. “In de beginjaren hebben we vooral klein gedacht, vandaar ook de naam Veluwse Wens Ambulance. Onze focus lag op de Veluwe, maar het gebied dat we rijden was vanaf dag één al veel groter dan alleen de Veluwe. Daarom hebben we nu, na bijna tien jaar, onze naam en ons logo aangepast. Dat maakt het voor iedereen veel duidelijker”, zegt oprichter en bestuurslid Joey van der Weijden.

Onvergetelijke dag

Met 150 vrijwilligers en drie wensambulances wil de organisatie wensvragers en hun naasten een onvergetelijke dag bezorgen. "Dat doen we al bijna tien jaar en inmiddels hebben we zo’n kleine 1200 ritten mogen verzorgen. Daar ben ik ongelooflijk trots op", aldus Joey van der Weijden.
Het idee voor de wensambulance ontstond aan een keukentafel in Elburg. De oprichters hadden, zowel op hun werk als privé, ervaren dat ernstig zieke mensen de behoefte hebben om er nog een keer op uit te gaan. Na maanden van voorbereiding werd Stichting Veluwse Wens Ambulance in juni 2014 opgericht. Van huis uit begonnen ze met een wensambulance in bruikleen van de collega’s in Brabant. Binnen een paar jaar kregen ze de beschikking over twee eigen ambulances en konden ze een kantoor en garage in Elburg betrekken.
Om Gelderland-Zuid beter te kunnen bedienen kwam daar in 2020 een uitvalsbasis in de Betuwe bij. Er kon een ambulance worden neergezet in de voormalige brandweerkazerne in Dodewaard. Een jaar later verhuisde de wensambulance van Dodewaard naar Opheusden.

'Tevreden glimlach heel veel waard'

“Mensen die wonen of verblijven in Gelderland en omstreken, waaronder de Flevopolder en de omgeving van Zwolle, kunnen een wensrit aanvragen. We hebben geen wachtlijsten dus kunnen snel reageren vanuit onze uitvalsbases in Elburg en Opheusden", zegt Van der Weijden. "Ook onder de naam WensAmbulance Gelderland blijven we onverminderd voor iedereen klaar staan. Want die tevreden glimlach op het gezicht van de wensvrager is ons heel veel waard.”