Achterhoek

'Moment van onoplettendheid', bestuurder toont diepe spijt na dodelijk ongeval

De Trabant die betrokken was bij het ongeluk.
© 112Achterhoek-nieuws/NewsUnited
DOETINCHEM - "Ik heb nog geprobeerd om uit te wijken, dan ben ik maar degene die tegen een boom zit." Een 27-jarige man uit Gaanderen, die in augustus vorig jaar een aanrijding met dodelijke afloop veroorzaakte, toonde dinsdag bij de rechtbank in Zutphen veel spijt en berouw. "Ik begrijp de pijn en het verdriet van iedereen", aldus de Gaanderenaar.
Het gaat aan het einde van die maandagmiddag 7 augustus gruwelijk mis op de kruising van de Gaanderenseweg en de Nieuwe Sluisweg tussen Gaanderen en Doetinchem. De jonge Gaanderenaar komt terug van zijn werk als hij met zijn auto achter op een Trabant klapt die stilstaat om af te slaan richting de Nieuwe Sluisweg.
"Ik heb het blijkbaar te laat gezien", zegt de man, die teruggaat naar het bewuste moment. "Ik probeerde keihard af te remmen, de auto schokte van de ABS, en probeerde uit te wijken."
Tevergeefs. Beide auto's schieten door berm, dwars over het fietspad. De Trabant en de auto van de 27-jarige man raken drie mensen die zich op het naastgelegen fietspad bevinden. "Na de klap zag ik iemand over mijn auto heen vliegen. Dan is het foute boel."

'Automatische piloot'

Een 74-jarige man uit Doetinchem bezwijkt een dag na het ongeval aan zijn verwondingen. Zijn 71-jarige vrouw raakt zwaargewond en moet maandenlang revalideren. Ook een 45-jarige Doetinchemmer raakt gewond. De Gaanderenaar zegt tijdens de zitting dat hij te laat opmerkte dat de Trabant wilde afslaan en dat hij de mensen op het fietspad voor de bewuste aanrijding niet had opgemerkt.
"Ik heb die weg zo vaak gereden, het is maar twee kilometer van mijn huis. Misschien zat ik in een soort van trance", aldus de man. Wel heeft hij meteen na de klap geprobeerd om eerste hulp te verlenen. "Ik ben meteen naar de mensen gelopen. Op een gegeven moment liep ik vast en was ik in shock. Toen ben ik uit de situatie gehaald en hebben mensen mij gekalmeerd."
Uit politieonderzoek blijkt dat de man niet onder invloed was van alcohol of drugs. Ook zat de Gaanderenaar tijdens het moment van het ongeval niet op zijn telefoon. Toch blijkt uit het dossier dat de man vlak voor de aanrijding nog op zijn telefoon heeft gezeten. "Toen ik bij het verkeerslicht stilstond heb ik nog op mijn telefoon gekeken, maar niet tijdens het rijden."

'Schuld bij zichzelf'

Voor aanrijdingen door schuld met dodelijke afloop kunnen celstraffen worden geëist, maar zover komt het dinsdagmiddag niet. "Hoe vaak zien we hier verdachten die hun fouten proberen goed te praten of de schuld neerleggen bij de ander", zegt de officier van justitie. "Deze verdachte legt de schuld bij zichzelf en neemt verantwoordelijkheid."
Dat blijkt ook uit een brief die de Gaanderenaar, kort na het ongeval, heeft gestuurd aan de nabestaanden van de slachtoffers. "Je moet lood in de schoenen hebben gehad toen je die brief schreef, maar je deed het wel", zegt de officier van justitie. Ook wil de man, als daar behoefte aan is, in gesprek met de nabestaanden en slachtoffers om excuses te maken.

Werkstraf en rijontzegging

Het Openbaar Ministerie eist een werkstraf van 240 uur en een rijontzegging van een jaar. De advocaat van de 27-jarige man eist vrijspraak. "Het was een moment van onoplettendheid. Hij is niet in de auto gestapt om iemand dood te rijden", aldus de advocaat. Hij vindt dat de rijontzegging voorwaardelijk moet worden en vindt een taakstraf of boete meer op zijn plaats. "Een rijbewijs heeft hij keihard nodig voor zijn werk."
Aan het einde van de zitting maakt de jonge Gaanderenaar nogmaals publiekelijk zijn excuses aan de nabestaanden. "Ik stel me nog vaak de vraag, waarom heb ik niet naar links gestuurd of was ik zelf maar tegen een boom gereden." De rechtbank doet over twee weken uitspraak.