Noord-Veluwe

Protestactie tegen Dolfinarium aangekondigd

Dolfijn in het Dolfinarium (ter illustratie).
© ANP
HARDERWIJK - Verschillende dierenrechtenorganisaties houden zaterdag een protestmars tegen het Dolfinarium in Harderwijk. De demonstranten roepen het Dolfinarium op het park met dieren te sluiten en te laten onderzoeken welke dieren middels een 'rehabilitatietraject' naar het wild zouden kunnen.
"Dolfijnen zijn vrijwel 24 uur per dag in beweging en zitten in het Dolfinarium in een vrij klein verblijf dat minder dan 0,1 procent van hun natuurlijke activiteitengebied is. Je moet je voorstellen dat je je hele leven in een kamer zit opgesloten, maar ook in beweging moet blijven. Dat is wat die dolfijnen ervaren in gevangenschap", zegt campagnecoördinator Raymond Olivers van stichting Bite Back Nederland die het protest organiseert.
Bite Back demonstreert wel vaker tegen het dolfijnenpark. "Wij voeren gedurende het openingsseizoen een intensieve campagne. Regelmatig staan wij voor de deur om bezoekers te informeren en de discussie aan te zwengelen. Ook nemen we contact op met bedrijven die samenwerken met het Dolfinarium. Dat werkt, want onder meer de NS en DPG Media adverteren niet meer", vertelt Olivers.

Acties wereldwijd

Het protest van aanstaande zaterdag blijft niet alleen beperkt tot Harderwijk. Wereldwijd komen die dag 'duizenden mensen' in actie 'op zeker 54 locaties' om de sluiting van Dolfinaria wereldwijd te eisen, laten de actievoerders weten. "Hoeveel mensen er naar Harderwijk komen, is nog niet helemaal duidelijk. Iedereen is welkom, zolang ze zich vreedzaam opstellen", zegt de campagnecoördinator.
Ook de Partij voor de Dieren Gelderland en Vegan Strike Group, die in 2021 meerdere keren een dolfijnenshow verstoorde, zijn bij de actie betrokken. De mars begint om 13.00 uur bij station Harderwijk en de demonstranten lopen vervolgens richting het Dolfinarium. De actievoerders hopen dat het park in de huidige vorm sluit. "Wat er met het Dolfinariumgebied moet gebeuren, laten we open. Als er een ander park komt, is dat natuurlijk geen probleem", aldus Olivers.

Opspraak

Vorige week kwam het Dolfinarium in opspraak na berichtgeving van EenVandaag over fotomomenten met dolfijnen. Dat zou in strijd zijn met recente afspraken tussen overheid en park. Minister Adema heeft een onderzoek ingesteld.
Dolfinarium was woensdag niet bereikbaar voor commentaar.