Arnhem en omstreken / Achterhoek

Het wordt een warm en droog weekend: 'Insmeren'

Met Moederdag een bezoekje aan het strand brengen is dit jaar geen gek idee.
© ANP
ARNHEM - Op Hemelvaartsdag was het buiten goed toeven, maar in de dagen die eraan komen klimt de temperatuur nog verder. Vrijdag wordt het 21 graden, voor zaterdag staat er zo'n 22 graden op de planning en zondag doet de zon er nog een schepje bovenop. Als de verwachtingen uitkomen, wordt het dan zomers warm.
Hemelvaartsdag waren veel mensen vrij en dat terwijl het enorm mooi weer was. En wie zo slim is geweest er een vrije vrijdag aan vast te plakken, is zomaar vier dagen op rij vrij. En die mensen zouden hun vrije tijd prima buiten de deur kunnen doorbrengen, gezien het weer.
Meteoroloog Floris Lafeber van Weerplaza spreekt van een 'zeer fraai weekend' met hoge temperaturen. "Vrijdag wordt een mooie lentedag met flink wat ruimte voor zon. Het is droog en er is weinig wind.

Weekend warm

"in het weekend wordt het nog beter", meldt Lafeber. "Met flink wat ruimte voor zon en de temperatuur gaat verder omhoog. Zaterdag wordt het een graad of 22 in onze regio en zondag kan het zelfs zomers warm worden, met 25 graden. En er is weinig wind."
Die wolken zorgen echter niet voor neerslag, de regen blijft - zo lijkt het - bewaard voor na het weekend. Dan gaan de temperaturen ook weer wat omlaag, tot waarschijnlijk onder de 20 graden.

Goed insmeren

Al die zon heeft natuurlijk één nadeel, je kunt verbranden. "Het is al mei, dus de zon is heel krachtig. Een onbeschermde huid kan al in twintig minuten rood kleuren."
Niet onbelangrijk: smeer je de komende dagen goed in als je veel buiten bent. Zo adviseert ook de weerman. Voor liefhebbers van het strand kon het wel eens het eerste lekkere strandweer van het jaar zijn, omdat de wind van het land afwaait.
Na het weekend is het weer even gedaan met het mooie weer. "De temperatuur blijft twintig graden en hoger, dus aangenaam. En er is een beetje zon. Maar er is waarschijnlijk vooral neerslag, met veel kans op regen en onweer", besluit Lafeber.

Voor hooikoortspatiënten kan dit type weer verre van ideaal zijn. Regen en kou dempt de klachten, zonneschijn en droogte kan het verergeren. Wil je weten welke tips er zijn om de hooikoortsklachten te verminderen? We hebben ze in het verleden op een rijtje gezet.