Sport

Vitesse moet 15 miljoen besparen: 'Dat is bijna onmogelijk'

Vitesse moet snijden tot op het bot en hoopt maandag op financiële steun van het Arnhemse bedrijfsleven.
© Omroep Gelderland
ARNHEM - Vitesse heeft deze week bij het personeel de reorganisatie aangekondigd. De Arnhemse club denkt in totaal ongeveer tien miljoen euro te kunnen bezuinigen. Volgens de directie is dat essentieel om te overleven. Maandag hoopt de Arnhemse club enkele miljoenen euro's binnen te halen bij ondernemers uit de regio. Ook onderzoekt Vitesse mogelijkheden in het buitenland.
Paul van der Kraan en Edwin Reijntjes hebben inmiddels enkele verkennende gesprekken gevoerd met partijen in het buitenland. Dat gaat van Bahrein in het Midden Oosten tot aan mogelijkheden die er liggen in Amerika. Niets is echter concreet.
Het liefst koerst Vitesse af op meerdere investeerders uit Arnhem en omstreken die een nieuw financieel fundament onder de club willen leggen. Maandag moet dat concreet worden in een grote bijeenkomst.

Exclusiviteitsrecht

De tijd dringt en is voor Vitesse de grootste vijand. Voor volgend seizoen moeten er nog grote obstakels uit de weg worden geruimd. Ten eerste is dat een akkoord met Coley Parry over de lening van 14,3 miljoen die uitstaat inclusief boeteclausules en rente.
Dat hangt de club als een molensteen om de nek, net als de huur van het stadion die kaal alleen al 2,4 miljoen euro bedraagt. Daar komen nog eens 7 ton aan servicekosten overheen. Die kosten moet Vitesse ook in de eerste divisie betalen.
Vitesse hoopt dat nu eerst dat Parry afziet van een exclusiviteitsrecht dat hij heeft bedongen. Daar zit een boetebepaling in. Zo heeft de Amerikaan onder meer afgesproken dat gesprekken met investeerders over aandelen via hem moeten lopen.

Inspanningsverplichting met boetebepaling

De club blijkt een keiharde inspanningsverplichting naar Parry te hebben. Die is nu wel minder geworden omdat de Amerikaan ook in hoger beroep naast een overname greep.
Vitesse moet Parry een boete betalen van 20 procent over de lening van 14,3 miljoen als de aandelen van Oyf naar andere investeerders gaat dan naar de Stichting met het zogeheten Golden Share. Dat komt dus neer op een slordige 2,5 miljoen euro.
Als Parry afziet van dat recht, zou dit de weg vrijmaken voor nieuwe stappen die de club kan zetten. Stappen die cruciaal zijn voor het voortbestaan.
Het gaat dan vooral om het verbreken met de Russische banden. De aandelen van Oyf kunnen met hulp van Parry over in de Arnhemse Stichting Vitesse voor Altijd. Daarna zou eventueel de relatie met huisbankier ING kunnen worden hersteld en kan accountant BDO de jaarrekening tekenen.

Sluitende begroting

Maar zover is het allemaal nog lang niet. De licentiecommissie hijgt Vitesse in de nek en wil uiterlijk op 15 juni een sluitende begroting zien. Op 17 mei moet de club eerst aan de voorwaarden voor een licentie voldoen. Lukt dat niet, kan Vitesse nog in hoger beroep en eventueel naar de burgerrechter. Daarmee koopt de club tijd.

Maandag moet er geld op tafel komen

Er is nog altijd heel veel geld nodig, al is de crowdfunding een enorm succes met inmiddels ruim 1,6 miljoen euro. Nu hoopt de club op het Arnhemse bedrijfsleven. Zij komen maandag samen met de directie met als doel geld op tafel te krijgen.
Waar Vitesse enerzijds zoekt naar nieuwe inkomstenbronnen, is de club ook op zoek naar manieren om de kosten te drukken. Door de degradatie gaan de inkomsten terug naar ongeveer 11 miljoen euro. Voor een break-even begroting dient er dan ongeveer vijftien miljoen bespaard te worden.
"Dat is bijna onmogelijk en zal iedereen van ons raken", vertelt Reijntjes. "In onze eerste opzet komen we nu uit op een besparing van ruim tien miljoen euro en dan snijden we al tot aan het bot. Toch houden we dan een gat van circa zes miljoen euro over."

'Investeerder noodzakelijk'

Vitesse kan dan twee kanten op. Of nog verder besparen of het vinden van een investeerder. De directie kiest in samenspraak met het Stichtingsbestuur voor het laatste. "Om de schulden uit het verleden af te lossen, eruit te komen met de Common Group van Coley Parry en de financiële tekorten in de toekomst te dichten, is in onze ogen een investeerder noodzakelijk."
"We hopen van ganser harte dat we hier met regionale ondernemers en supporters uitkomen", meldt Reijntjes. "We hebben nu immers de kans om Vitesse echt terug te brengen naar Arnhem. Maandag hopen we daar met een grote groep ondernemers invulling aan te geven. Mocht het niet zover komen, zullen wij onze ogen moeten richten op ook een internationale markt."

Stadion naar 18.000 plaatsen

Een besparingsmaatregel die Vitesse heeft gevonden zit ook nog in het stadion. De capaciteit van GelreDome wordt teruggebracht naar 18.000. Er komen extra zwarte doeken te hangen. In 2016 verkleinde Vitesse ook al het aantal zitplaatsen.
"Hierdoor besparen we per wedstrijd een flinke som geld", zegt Reijntjes. "Dat is echt noodzakelijk. Over de exacte invulling van het stadion komen we later terug. We moeten helemaal terug naar de basis, hoe pijnlijk in sommige gevallen dat ook is."