Stedendriehoek / Achterhoek

Doneeractie van doodzieke Famke (14) eindigt op ontzagwekkend bedrag

Famke tijdens haar afscheidswedstrijd bij de hockeyvereniging in Lochem.
© Omroep Gelderland
LOCHEM - 44.500 euro. Het staat er echt. Tienduizenden euro's die stuk voor stuk naar het Prinses Máxima Centrum gaan, de plek waar kinderen met kanker worden behandeld. De familie van Famke de Haan uit Lochem is het immense bedrag al bijna normaal gaan vinden, al is het dat natuurlijk niet. Zoals ook de aanleiding waarom er zo veel geld ingezameld is, niet normaal is.
Iets meer dan een halfjaar geleden krijgt het gezin De Haan het nieuws dat niemand ooit wil krijgen: bij de 14-jarige Famke wordt een zeldzame vorm van kanker vastgesteld. Ze is ongeneeslijk ziek en hoewel ze nog wordt behandeld, is zeker dat Famke niet meer zal genezen. Het gezin leeft sindsdien in reservetijd en klampt zich vast aan lichtpuntjes.
Eén van die lichtpuntjes is een doneeractie die in februari op poten wordt gezet. Een actie waarbij iedereen rondom het gezin de handen ineenslaat om zo veel mogelijk geld op te halen voor het Prinses Máxima Centrum, de plek waar het kinderen met kanker zo aangenaam mogelijk wordt gemaakt en waar 'niets te gek is'. De actie kent een vliegende start en brengt in de eerste paar dagen al duizenden euro's in het laatje.

Alles uit de kast

De stroom aan geld brengt hoop in de harten van het gezin. "Mijn man stelde voor om 5.000 euro als streefbedrag te stellen", herinnert moeder Maaike zich. Zelf durfde ze wel op 10.000 euro in te zetten. Maar de gemeenschap om hen heen had grotere plannen en spekte de kas op indrukwekkende wijze. Alles werd uit de kast gehaald om het bedrag dag na dag te laten groeien.
De donaties, klein en groot, zijn ontroerend. Opa's en oma's die het gezin De Haan niet kennen storten geld, omdat het verhaal van Famke ze raakt. De kegelclub gaat met de pet rond en levert 100 euro in. Evi staat 4 euro af, Lise geeft 5 euro. En dan zijn er de ontelbare anonieme donateurs, wiens naam niet gekend is maar wiens geld zo welkom is om het Prinses Máxima Centrum te ondersteunen bij haar werk voor zieke kinderen.

Pannenkoeken, sponsorloop en statiegeld

Het sterkt het gezin in deze donkere maanden. Ze zien dat de situatie waarin ze zich bevinden de samenleving in Lochem raakt. Met eigen ogen zien ze welke moeite mensen ondernemen om iets te doen. "Klasgenoten van Famke bakten en verkochten pannenkoeken, haar oude basisschool hield een sponsorloop, kinderen haalden statiegeldflessen op en doneerden de opbrengst", somt moeder Maaike op. "En op Famkes middelbare school hebben leraren hun auto's tegen betaling laten wassen: er is zo veel gedaan om maar een steentje bij te dragen aan het goede doel."
De talloze acties hebben na maanden een prachtig effect: de teller stopte deze week bij 44.500 euro. "Het is overweldigend en heel mooi", zegt moeder De Haan. "Dat we dit samen met onze dochter hebben kunnen doen, en dat er zoveel mensen meeleven en iets hebben bijgedragen, is fantastisch en enorm bemoedigend. De grote bedragen die zijn binnengekomen waren indrukwekkend, maar het was net zo hartverwarmend dat er pubers tussen zaten die iets wilden doen en 4 of 7 euro van hun zakgeld gaven."

'Het blijft moeilijk'

Maaike staat niet alleen in haar overweldigde gevoel. Ook de hoofdpersoon om wie het allemaal draait, de 14-jarige Famke, is erg onder de indruk. "Ze vindt het alleen maar mooi en ze geniet ervan dat ze hier onderdeel van kan zijn", legt haar moeder uit. Famke is nog steeds ziek en dat verandert niet meer, maar de geweldige opbrengst van de doneeractie biedt hoop. "Het blijft moeilijk, door de onzekere fase waarin we zitten en de zeldzaamheid van hetgeen ze heeft. We leven een beetje bij de dag. Op dit moment heeft ze weer wat energie, omdat ze geen chemotherapie ondergaat, maar dat kan zomaar weer veranderen", weet moeder.
De ophaalactie is nu officieel ten einde gekomen. "Dat hebben we recent besloten", zegt Maaike. "Het is goed om nu wat rust te krijgen. De overhandiging van de cheque, het officiële moment, dat doen we later in besloten kring."
Half maart speelde Famke een afscheidswedstrijd bij de Lochemse Hockey Club. Kijk hier de beelden terug:
Jonge hockeyster speelt laatste wedstrijd