Noord-Veluwe

Faunabescherming: 'Vergunning paintballgeweer tegen wolf niet in orde'

Wolf en een paintballgeweer
© Pixabay / Montage Omroep Gelderland
ERMELO - De vergunning die de provincie Gelderland vrijdag heeft verleend voor het gebruik van een paintballgeweer tegen een tamme wolf op de Noord-Veluwe is "niet in orde". Dat zegt Niko Koffeman, voorzitter van De Faunabescherming. Met name in de omgeving van Ermelo loopt de afgelopen tijd een wolf rond die mensen benadert.
"Ik had het nog niet gehoord, maar we gaan deze vergunning zeker weer aanvechten. Het is wel een heel groot gebied, op die gronden is het eerder voor de Provincie ook misgegaan. Toen was het gebied de Veluwe en dat is te groot bevonden, dus ik kan me voorstellen dat dat nu ook zo is."

Groot gebied

De vergunning geldt voor het hele territorium van de roedel waartoe de wolf met afwijkend gedrag behoort. Daarbij gaat het behalve Ermelo ook om de gemeenten Putten, Harderwijk, Nunspeet, Elburg, Oldebroek, Heerde, Epe, Apeldoorn en Barneveld. "Dat is een veel groter deel van de Veluwe dan waar die tamme wolf rondloopt", stelt Koffeman. Het paintballgeweer mag gedurende achttien maanden gebruikt worden.
Koffeman denkt dat de Provincie opnieuw op de vingers getikt gaat worden. "De gedeputeerde probeert altijd de regelgeving op te rekken. Als het waar is dat er een wolf met probleemgedrag bij Ermelo rondloopt, dan moet de vergunning alleen voor Ermelo gelden en alleen daar ingrijpen. Bovendien moet er volgens de escalatieladder niet op deze manier ingegrepen worden. De wolf die probleemgedrag vertoont moet verdoofd worden en gezenderd, niet met een paintball beschoten worden. Er zijn echt andere manieren om hier mee om te gaan."

Wel verstandig

De Zoogdiervereniging vindt het juist verstandig dat de provincie ingrijpt. "Het gedrag dat deze wolf vertoont, is niet normaal", zegt Maurice La Haye, teamleider land- en zeezoogdieren bij de Zoogdiervereniging. "Paintball is dan de goede manier om gewenst gedrag te krijgen."
Doden van de wolf is geen goede oplossing, meent La Haye, omdat het dier beschermd is en de populatie in Nederland klein is. De Zoogdiervereniging zou ook graag zien dat het dier zo snel mogelijk een zender krijgt om zijn gedrag te monitoren. Ook de effecten van het gebruik van het paintballgeweer kunnen zo in kaart worden gebracht. Volgens La Haye kan de Zoogdiervereniging snel zo'n zender omdoen bij een wolf, maar is er nog geen verzoek hiervoor van de provincie geweest.