Sport

Omhoog met een koffiemolentje, omlaag op tijd remmen

Het pelotonnetje in de klim
© Omroep Gelderland
BERG EN DAL - Wie bergop wil rijden met de racefiets, moet zeker niet te zwaar schakelen. In de afdaling kan dat juist wel, maar de veiligheid staat altijd voorop. Dat stond centraal in de clinic klimmen en dalen in de heuvels rondom Berg en Dal.
Over vier weken wordt Zeven voor Leven gehouden. Bij die wielertocht wordt geld ingezameld in de strijd tegen kanker. Het is de Gelderse variant op Alpe d'Huzes. Het parcours is lastig met vier beklimmingen, waaronder de steile Oude Holleweg. En de afdalingen zijn behoorlijk gevaarlijk, snelheden van boven de zestig kilometer per uur zijn zo te halen.

Veiligheid

Onder leiding van wielrenster Maud Adriaansen uit Arnhem verkende een groep deelnemers het parcours. Onderweg kregen ze de nodige tips van Maud. "Ze leren om beter en veiliger op de fiets te zitten. Ze gaan natuurlijk een hele dag fietsen voor het goede doel, dan moeten ze wel veilig aan de finish komen."
"Bij het klimmen moet je niet met een te zwaar verzet rijden. Dat is de gouden tip. Je moet veel omwentelingen maken met je benen. Je hebt dan het gevoel dat je niet vooruit komt, maar dat is wel zo. Zeker als je de hele dag aan het fietsen bent, is dat de sleutel. Het koffiemolentje."
Maud Adriaansen in de klim
© Omroep Gelderland
"In de afdaling is het belangrijk dat je veilig op de fiets zit. Wel zwaar schakelen, maar voldoende remmen als het nodig is. Anders haal je de finish niet."

Kleiner maken in de afdaling

De fietsers genieten onderweg en hebben veel aan de tips van Maud. "Het zwaarste is het klimmen, het leukste is afdalen. Met een zwaar verzet klimmen hou je niet lang vol. En in de afdaling moet je je kleiner maken. Dan heb je minder luchtweerstand en meer controle over je fiets. Ik weet niet hoe hard ik net naar beneden ging? Ik hoor 55, dat is dan wel een nieuw persoonlijk record."
Afzien op de Oude Holleweg
© Omroep Gelderland
John is meer van het klimmen. "Gewoon even doorbijten, opgeven is geen optie. Zo klein mogelijk verzet en gewoon fietsen, blijven malen. Dalen is vooral herstellen, maar wel blijven fietsen. En of het nou zwaar is of licht gaat, blijven peddelen. Dan komen de benen tot rust en kun je daarna weer lekker klimmen."

Lekkere sensatie

Een van de vrouwelijke deelneemsters daalt liever af. "Hard naar beneden, dat geeft een lekkere sensatie. Hier in de buurt haal je de zestig kilometer soms wel. Ik heb begin dit jaar een aanrijding gehad, maar toch heb ik geen angst ervaren met afdalen. En hier leer ik dat ik beter rustig aan kan doen in de klim."
Pittig klimmen en keihard afdalen rond Berg en Dal