Gelderland

Wanneer komt de koning weer eens naar Gelderland op Koningsdag?

Koningin Maxima en Koning Willem-Alexander tijdens Koningsdag in Emmen
© ANP
APELDOORN - Komt de koning ooit nog naar Gelderland? Als het aan de tweeling Jolanda en Linda uit Apeldoorn ligt wel. De dames hebben een groot oranje hart en maken al jaren foto's van de koninklijke familie. Ook andere Gelderlanders hebben een duidelijke boodschap voor de koning.
De tweeling heeft inmiddels een grote verzameling aan foto's, bordjes, tegeltjes en bekers, eigenlijk alles wat met de Oranjes te maken heeft. De nieuwste aanwinst: een aluminium bekertje uit 1945, het jaar van de bevrijding.
Jolanda begon met verzamelen van spulletjes rond de inhuldiging van Beatrix, in 1980. Later breidde het zich uit toen Linda zich bezig ging houden met fotografie. Sindsdien gaan de zussen samen op pad. Nu zijn er kasten en fotoalbums vol aan materiaal. Het doel? "De foto's schieten die de pers niet heeft", zegt Linda.
Ook dit jaar zijn de tweelingzussen naar Emmen geweest, waar het koninklijke gezin Koningsdag vierde, om foto's te maken. Maar dit jaar waren ze ook op een missie: ze wilden namelijk een brief afleveren voor de koning. Jolanda en Linda willen namelijk heel graag dat de koning weer eens een keer in Gelderland zijn verjaardag viert. Dat is namelijk al zo'n 15 jaar geleden. En die brief afgeven is gelukt!

Grote boodschap voor de koning

En de zussen zijn niet de enigen. Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem wil ook graag dat de de koning naar 'zijn' stad komt: "Wij nodigen de koning en zijn familie uit om naar Arnhem te komen. Is het niet volgend jaar dan het jaar daarop."
Omroep Gelderland verslaggeefster Linda Geerdink vroeg aan meer Gelderlanders of zij een kleine of grote boodschap hadden voor de koning, en die was duidelijk en eensgezind: de wens om weer eens de koning en zijn gezin te ontvangen is zeker aanwezig.
De tekst gaat verder onder de video.
Boodschap aan de koning: volgend jaar hier een verjaardagsfeestje!

Koninginnedag 2009

De laatste keer dat het koninklijk huis op verjaardagsvisite kwam, was in 2009. Toen werd Koninginnedag gevierd in Apeldoorn. Het was een memorabel bezoek, maar niet in positieve zin. Karst T. reed op die dag met zijn Suzuki Swift op een mensenmassa in en kwam tegen het monument de Naald tot stilstand. Zeven mensen overleden, velen raakten gewond. Inmiddels is dat 15 jaar geleden, maar het staat oud-burgemeester Fred de Graaf nog vers op zijn netvlies. Het is het meest ingrijpende dat hij heeft meegemaakt in zijn tijd als burgemeester. "Een prachtige dag eindigde in een drama", zegt hij.
"Je draait vanaf dat moment op intuïtie. Ik werd ijzig koud en ik ging in een soort overlevingsstand om de dingen te doen die ik als burgemeester moest doen. Pas de volgende ochtend toen ik de verschrikkelijke foto's en de krantenkoppen las, kwam de emotie los", zegt de Graaf.
Bekijk hier het hele programma over Koningsdag 2024 en een terugblik op die in 2009:
Er is dit jaar geen speciale herdenking voor de gebeurtenis. Dat wordt alleen gedaan op verzoek van de nabestaanden en degene die gewond zijn geraakt. Dit jaar is er door hen geen verzoek ingediend.
In totaal bezocht het Koningshuis onze provincie zes keer met Koninginnedag of Koningsdag. Het Koningshuis gaat met het vaakst op verjaardag tournee naar Noord- en Zuid-Holland. Ze kwamen het minst vaak naar Drenthe en Zeeland.