Arnhem en omstreken / Achterhoek

Op deze Gelderse kandidaten kun jij over twee weken stemmen

Op 22 november zijn er Tweede Kamerverkiezingen. Foto ter illustratie.
© ANP
ARNHEM - Wie gaat regeren de komende jaren? Dat begint met jouw stem die je over twee weken kunt uitbrengen. Er valt heel wat te kiezen, waaronder zeker 112 kandidaten uit Gelderland. Veel kandidaten komen uit de grote steden: Arnhem, Nijmegen, Ede en Apeldoorn. Verder valt op dat de Gelderse Vallei oververtegenwoordigd is, maar de Achterhoek juist ondervertegenwoordigd.
Volgens de meest recente peilingen worden er zeker elf Gelderlanders daadwerkelijk verkozen. De VVD heeft de meeste Gelderlanders op een verkiesbare plaats. Naast Stikstofminister Christianne van der Wal komen Hester Veltman uit Otterlo en Harderwijker Peter de Groot waarschijnlijk in de Kamer. Namens de PVV lijkt het erop dat Marjolein Faber uit Hoevelaken en Alexander Kops uit Overasselt worden gekozen.

Zeer waarschijnlijk in de Kamer

De andere partijen leveren volgens de peilingen één Gelderse kandidaat. BBB'er Henk Vermeer staat op plek vier voor de boerenpartij, de Nijmeegse Lisa Westerveld van GroenLinks/PvdA is de nummer vijf en Ilse Saris uit Winterswijk staat op de 23e plek voor Nieuw Sociaal Contract, de partij van Omtzigt.
De Gelderse lijsttrekkers die vrijwel zeker verkozen worden zijn Rob Jetten van D66 uit Beek-Ubbergen en SGP'er Chris Stoffer uit Elspeet.
Kijk op de onderstaande kaart welke kandidaten er uit jouw regio komen:

Deze Gelderse politici zitten nog in spanning

Het wordt spannend voor Sarah Dobbe, die opgroeide in Zwolle en later verhuisde naar Arnhem. De SP-politica staat op de zesde plek op de kandidatenlijst van de socialisten, maar de partij staat op vijf zetels in de peilingen.
Voor andere Gelderse politici, Elrie Bakker (4e voor JA21), Tobias Holtman (7e voor ChristenUnie), Falco van Hassel (12e voor Partij voor de Dieren) en Anne Kuik (10e voor CDA) lijkt een Kamerzetel op voorhand ver weg.
Lisa Westerveld is de nummer vijf voor GroenLinks/PvdA.
© ANP

Te weinig Gelderlanders?

Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem trok vorige week nog aan bij bel bij Omroep Gelderland over het tekort aan Gelderse kandidaat-Kamerleden. "Ik denk dat we met elkaar hebben geleerd de afgelopen maanden dat een groot deel van Nederland zich ongehoord voelt. Dat kun je eigenlijk maar op één manier oplossen: door ze een plek aan tafel te geven", zei de burgemeester waarmee hij doelde op een plek op de kandidatenlijst.
Terwijl in Gelderland 12 procent van de bevolking woont, komt slechts 7 procent van de kandidaten daarvandaan. Ook SGP-lijsttrekker Chris Stoffer uit Elspeet is pleitbezorger voor meer Kamerleden 'uit de regio'. "Het is goed dat er mensen van alle regio's vertegenwoordigd zijn", aldus de Veluwenaar.

Verantwoording
De redactie van Omroep Gelderland analyseerde de definitieve kandidatenlijsten van de kieskringen Nijmegen en Arnhem voor de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november. We hebben alle partijen meegenomen, maar in onze interactieve kaart onderscheid gemaakt tussen partijen die kans maken op een zetel en partijen die geen kans maken. Zo waarborgen we de overzichtelijkheid.

Sommige kandidaten zijn in één kieskring verkiesbaar. Dat staat erbij vermeld. Als een kandidaat verkiesbaar is in kieskring Nijmegen, dan kunnen inwoners uit het Rijk van Nijmegen en het Rivierengebied op de kandidaat stemmen. Voor kandidaten die verkiesbaar zijn in kieskring Arnhem geldt de rest van de provincie.